ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 5 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Posted On

Όλοι μας θα θέλαμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας και να ζήσουμε πολλά χρόνια. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει τις πέντε υγιεινές συνήθειες στη μέση ηλικία που μπορούν να χαρίσουν δέκα επιπλέον χρόνια ζωής. Στη μελέτη, φάνηκε πως το κέρδος ήταν μεγαλύτερο για τις γυναίκες.

 
 

Οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μια δεκαετία χωρίς σοβαρές ασθένειες. Όσο πιο αποφασισμένος είναι κανείς στην τήρηση ορισμένων συνηθειών, τόσο περισσότερο θα ζήσει χωρίς προβλήματα υγείας. Οι γυναίκες μάλιστα μπορούν να προσθέσουν 10 περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής. Οι άνδρες 7.


Οι 5 συνήθειες που πρέπει να τηρήσει κανείς είναι να:

τρώει υγιεινά

πίνει αλκοόλ με μέτρο

μην καπνίζει καθόλου

διατηρεί το βάρος του σε κανονικά επίπεδα

ασκείται σωματικά για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα

Τότε μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι θα προσθέσει στη ζωή του έως μια δεκαετία χωρίς καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν σε βάθος έως 34 ετών στοιχεία για σχεδόν 73.200 γυναίκες και 38.400 άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας 50άρης άνδρας τηρεί τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε υγιεινές συνήθειες, θα ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 31,1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,5 ετών για όσους άνδρες δεν τηρούν ούτε μία από τις πέντε συνήθειες, δηλαδή οι πρώτοι θα κερδίσουν άλλα επτάμισι χρόνια υγιούς ζωής. Για τις γυναίκες 50 ετών που τηρούν τις τέσσερις από τις πέντε συνήθειες, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από δέκα έτη), καθώς μπορούν να προσβλέπουν κατά μέσο όρο σε ακόμη 34,4 έτη ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,7 ετών για τις γυναίκες που δεν τηρούν ούτε μια υγιεινή συνήθεια.

Το μικρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής έχουν οι άνδρες που καπνίζουν πολύ (πάνω από 15 τσιγάρα τη μέρα), καθώς επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30).

Πηγή : healthview.gr